Chat cu Sorinelo

Mini-curs PHP

Mini-curs PHP
Cuprins
• Partea 1-a: Introducere
• Partea 2-a: Afişarea informaţiilor şi Variabilele
• Partea 3-a: Instrucţiunile IF
• Partea 4-a: Cicluri şi Vectori
• Partea 5-a: E-mail cu PHP
• Partea 6-a: PHP cu Formulare
• Partea 7-a: Observaţii finale

Partea 1-a
Introducere
Până nu demult, în Internet erau puţini cei care realizau şi foloseau fişierele de comenzi - scripturile. Recent, însă, tot mai multă lume îşi construieşte propriile pagini Web, sau chiar propriile centre Web, iar limbajele de comenzi, pentru realizarea de script-uri, devin tot mai importante. În acelaşi timp, aceste limbaje devin tot mai uşor de învăţat, iar PHP este unul din ele, poate cel mai simplu şi cel mai puternic (deocamdată).
Ce este PHP?
PHP vine de la "Hypertext Preprocessor" şi este un limbaj de comenzi-script pentru server (se spune că acţionează pe partea serverului - server-side language). Adică fişierele cu comenzi PHP rulează pe serverul Web, nu în navigator, pe staţia client. Cu alte cuvinte, nu trebuie să ne batem capul cu compatibilitatea soft a calculatorului personal de pe care navigăm. PHP este un limbaj relativ nou (comparativ cu alte limbaje precum Perl (CGI) şi Java), dar devine rapid unul dintre cele mai răspândite şi mai populare din Internet.
De ce PHP?
De ce ar trebui preferat PHP altor limbaje, precum Perl? Şi de ce ar trebui să învăţ'ăm de fapt un limbaj pentru scripturi?
Învăţarea sau măcar înţelegerea unui limbaj care să ne permită scrierea de scripturi Web, poate schimba complet viziunea lărgind grozav posibilităţile de publicare şi activitate pe Web. Chiar dacă putem descărca scripturi gata făcute, din centre precum Hotscripts, acestea, de regulă, includ reclama pentru autorul respectiv şi nu ne vor oferi exact ce dorim. Înţelegând limbajul vom edita mai uşor aceste scripturi, pentru ca să facă ceeace dorim, sau chiar putem crea scripturi noi, proprii.


Descarca in format pdf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu