Chat cu Sorinelo

Peles Castle Full HD 1080p (Sinaia-Romania)

Peles Castle Full HD 1080p (Sinaia-Romania)

Situat pe valea paraului Peles, in locul numit Pietrele Arse, Castelul Peles, cea mai cunoscuta resedinta regala din Romania, a fost construit intre 1875 si 1883 cand a avut loc inaugurarea oficiala.

Se spune ca prin 1866, prin august, Carol I a sosit in zona, si a innoptat la manastirea din Podul Neagului (dupa cum era cunoscuta la vremea respectiva Sinaia). Peisajul salbatic si pitoresc l-a atras asa de mult incat a hotarat ca trebuie sa puna aici piatra de temelie a unui castel. Si astfel, in 1972 a cumparat terenul dupa care l-a angajat pe arhitectul german Wilhelm Doderer sa realizeze planurile constructiei. De aceea, din punctul de vedere al arhitecturii exterioare, elementele principale sunt specifice stilului neorenasterii germane.
Practic, lucrarile au inceput in 1873, dar piatra de temelia a castelului a fost pusa in 1875. Dupa inaugurarea oficiala din 1883, au urmat planuri de dezvoltare, forma actuala a constructie fiind finalizata in 1914. Este vorba in special de cateva cladiri care au fost anexate, cum ar fi: Camerele Gardianului, Economatul, Foisorul (casa de vanatoare), Grajdurile Regale si Centrala Electrica. In tot acest tip au lucrat peste 300 de mesteri, adusi din toata lumea.
Intre 1889 si 1903, arhitectul Karel Liman, care se ocupa de lucrari, va realiza si Pelisorul, o replica moderna si la scara redusa a cladirii mari, resedinta viitorului rege Ferdinand I al Romaniei si a Reginei Maria. De altfel, cuplul regal a locuit o perioada si la Foisor, cladire devastata de un incendiu si reconstrita apoi in 1933. Un calcul sumar arata ca intre 1875 si 1914 s-au cheltuit la Peles peste 16 milioane de lei-aur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu