Chat cu Sorinelo

Ghid practic: regleaza-ti singur PC-ul

Daca esti tipul care intotdeauna trebuie sa optimizeze absolut tot ce functioneaza alimentat de baterii sau se baga in priza, cu siguranta incerci mereu sa ai si PC-ul in stare perfecta de functionare.

Lasa cheia de 14, incearca un freeware
Un computer merge ca uns...cam niciodata, mai ales daca esti maniac si incerci toate configuratiile posibile peste care aplici atatea aplicatii (al caror scop teoretic ar fi sa optimizeze functionarea PC-ului) incat pana la urma mai rau incarci sistemul si nu rezolvi nimic.

Ideea de baza ar fi sa ai grija ce programe instalezi inca de la inceput, pe un sistem de operare abia instalat, sa rulezi periodic programe test care sa-ti sugereze ce parametru are nevoie de atentie, fie ca este vorba despre software sau hardware.

Optimizarea registry-ului ar trebui sa fie una dintre prioritatile tale daca vrei nu vrei sa-ti crape sistemul atunci cand nici nu te gandesti. Programe care te ajuta sa pui registrii in ordine se gasesc la Systweak.com, iar Registry Mechanic si RegisrtyFixer se numara printre solutiile preferate de utilizatorii versati. Aceste aplicatii elimina link-urile moarte care ar putea sa puna probleme sistemului (link-uri care raman uneori dupa dezinstalarea sau upgrade-ul unor programe). RegistryFixer este un maestru al curatarii registrilor de astfrel de intrari depasite, iar performantele sistemului cresc vizibil dupa cateva simple verificari.

Un alt segment care trebuie avut in vizor este cel de start-up, sistemele care booteaza greu fiind una dintre principalele neplaceri ale vitezomanilor informatici. Optiunile de startup pot fi modificate fie prin comanda msconfig.exe, fie cu ajutorul unui soft de genul lui Startup Cop Pro:Control Windows Startup.

Curata tot ce e de curatat, cu alte cuvinte nu instala tot ce-ti pica in mana, sau daca nu te lasa curiozitatea sa dormi noaptea din cauza asta, macar dezinstaleaza ce nu folosesti in mod curent. Imprieteneste-te cu Add/Remove Programs din Control Panel si mai ales cu Remove. Arunca o privire printre toate aplicatiile, tu decizi de care ai nevoie si de care nu, si treci la treaba.

Si BIOS-ul (Basic input/output system) trebuie sa primeasca din cand in cand o gura de aer proaspat, chiar daca nu ai facut vreodata cunostinta cu el, este o componenta esentiala a sistmemului. Producatorii placilor de baza ofera pe site-urile proprii versiuni noi de BIOS, asa ca verifica din cand in cand daca esti "la zi".

Cum stai cu spatiul? Chiar daca nu ai instalate toate programele posibile si imposibile, e foarte posibil sa ai hard-ul plin ochi cu muzica, filme sau aplicatii multimedia enorme. Daca vei umple hard disk-ul cu informatie in proportie de peste 90% vei avea surpriza, foarte neplacuta, ca totul se va misca cu incetinitorul. Windows-ul te ajuta sa mai salvezi ceva spatiu prin Disk Cleanup (alegi drive-ul/partitia pe care vrei s-o cureti de informatie inutila, click dreapta, Properties, tab-ul General si Disk Cleanup).

Misiunea ta de accelerare a PC-ului poate continua cu detalii precum alegerea unui wallpaper nu foarte incarcat, pastrarea unui numar cat mai mic de icoane pe desktop, nu uita CD-uri sau DVD-uri in drive-uri, defragmenteaza hard disck-ul macar o data pe luna, scapa de milioanele de cookie-uri care s-au instalat "bine merci" pe sistemul tau si mitraliaza si orice spyware gasesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu